Goeie vraag. Je hebt vast gezien dat onze bites in plastic verpakkingen verkocht worden. Maar is dat een duurzame verpakking? Voordat we tot de keuze voor dit materiaal kwamen, hebben we allerlei overwegingen gemaakt. Waarbij gemak, houdbaarheid èn duurzaamheid alle drie nogal belangrijk zijn. Dus, hoe gaan wij om met duurzaamheid, en hoe geven we dit vorm in de dagelijkse beslissingen binnen BitesWeLove?

Als je een bedrijf opzet dat focust op snacking, is de verpakking al snel een issue. We willen jullie onze bites graag zó aanbieden dat je er het meeste aan hebt. In een portieverpakking dus (precies de juiste hoeveelheid), waarin de noten lang goed blijven (een goede barrière van het folie) en zonder het milieu te belasten. En dat zijn drie variabelen die soms met elkaar in conflict zijn. Want hoe zorg je voor een duurzame verpakking?

Hoe gaan we hier mee om bij BitesWeLove? Wij geloven in de stappen Reduce, Reuse, Recycle en Renew (en met ons de meeste bedrijven die zich een beetje inlezen in duurzaamheid).

  • Reduce gaat over het verminderen van plastic (en afval in het algemeen). Dit kun je doen door je verpakking kleiner te maken, of bijvoorbeeld minder dik. En dan zonder in te leveren op kwaliteit, zoals de zuurstofbarrière die de houdbaarheid van je product garandeert.
  • Reuse gaat over herbruikbaar maken van de verpakking. Dit is meestal een uitdaging voor kleine bedrijven, omdat er vaak geen retourstroom is vanaf de consument en vooral folies moeilijk hergebruikt kunnen worden.
  • Recycle over het optimaliseren van het hergebruik van de grondstoffen van de verpakking. Bijvoorbeeld door het goed te laten passen in een bestaande recyclestroom (zoals die van plastic).
  • Renew gaat over het gebruik van ‘renewable resources’ zoals bio-based packaging en CO2 reductie in productie.

Op zoek naar de meest duurzame keuze

Omdat we portieverpakkingen gebruiken voegen we relatief veel verpakkingsmateriaal toe ten opzichte van de inhoud. Het is dus nog belangrijker een duurzame verpakking te gebruiken. In 2017 gingen we daarom op zoek naar een manier om dit te verduurzamen.

We namen twee stappen: de introductie van grotere verpakkingen waardoor we in verhouding minder materiaal gebruiken (reduce), en het gebruik van een bio-based en composteerbare verpakking (renew).

Bioplastic dan maar?

Nu (2019) blijkt echter dat vooral het bio-based materiaal, hoewel een stap in de goede richting, nog niet goed verwerkt kan worden door de Nederlandse afvalverwerkingsindustrie. Maar ook consumenten vinden het lastig in te schatten wat ze ermee moeten. En oh ja: als je bioplastic in de plastic stroom doet heeft dit weer impact op de duurzaamheid van dit plastic. Al doende leert men.

En nu?

We togen naar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voor advies. Er moest toch een goede oplossing te vinden zijn voor onze verpakkingsuitdaging? Zij vertelden ons dat de focus binnen de verpakkingsindustrie de komende jaren op circulariteit ligt: het zo goed mogelijk hergebruiken van de grondstoffen in een gesloten keten. Dat klonk goed.

De opties die dan overblijven zijn:

  • Recycled PET, het materiaal waar bijvoorbeeld colaflessen van gemaakt zijn. PET kan tegenwoordig heel goed kwalitatief gerecycled worden, omdat grote food industrieën de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in het duurzaam maken van deze keten. Helaas is dit voor portieverpakkingen niet zo’n goede optie, omdat je dan nog steeds veel verpakking nodig hebt ten opzichte van het product.
  • Bio-based plastic, materiaal waarbij hernieuwbare grondstoffen zoals hout of suikerbiet gebruikt worden in plaats van fossiele grondstoffen (aardolie), maar die wèl te recyclen zijn in de plastic stroom. Helaas is de kwaliteit hiervan op dit moment nog niet goed genoeg om de houdbaarheid van onze bites te garanderen. En bites weggooien is ook niet erg duurzaam.
  • Monofolies, plastic folies die gemaakt zijn uit één soort materiaal – en geen aluminium laagje hebben zoals bijvoorbeeld chipszakken. Door dit soort extra laagjes is de houdbaarheid wel goed, maar kan het plastic slecht gerecycled worden. Monofolies hebben dit probleem niet. En houden je product toch goed vers.

Drie keer raden waarop we zijn uitgekomen

Onze nieuwe portieverpakkingen en grootverpakkingen zijn dus gemaakt van dit monofolie. Op basis van PP (polypropyleen) om precies te zijn. En dat kan zo, hoppa, de plastic stroom in. En die kan tegenwoordig zo goed verwerkt worden, dat onze verpakkingen op deze manier het best gerecycled kunnen worden .

Hoe je dit herkent? Op onze verpakking staat het volgende logo: , zodat jij weet dat het bij het plastic mag en de verwerker weet dat het monofolie is. We proberen dus iedere keer een stapje in de juiste richting te nemen. We winnen continue advies in bij onze folie-leveranciers en externe organisaties om onszelf up-to-date te houden bij de ontwikkelingen. En als die drastisch veranderen, kijken wij hoe we mee kunnen veranderen.

We houden je op de hoogte!

Vragen? Of briljante tips?

Mail naar hello@biteswelove.nl en je hoort van ons!