Superfood: de walnoot

Meet onze superfoodie ‘De walnoot’. Algemeen bekend is dat noten gezond en voedzaam zijn. De walnoot heeft net als alle anderen noten veel voordelen voor je lichaam. Maar wat maakt de walnoot nou zo speciaal? 

  • Als je een walnotenboom plant in de grond duurt het 4 tot 5 jaar totdat er vruchten aan de takken hangen. Wanneer de boom uitgegroeid is kan deze wel tot 25 meter hoog zijn (!)
  • Mensen zijn vaak bang om noten te eten, omdat ze zoveel vet en calorieën bevatten. Wat wel goed is om te weten is dat de vetten in walnoten gezonde vetten zijn. Deze zijn dus juist heel goed voor je lichaam! Wel moet je erop letten dat je geen kilo’s per dag eet. 
  • De vorm van de walnoot lijkt (met een beetje fantasie) op de vorm van de hersenen. Toeval? Zeker niet! Door het hoge gehalte omega-3-vetzuren wordt de walnoot ook wel brainfood genoemd. 
  • Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania vonden bij onderzoek dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als veel andere noten. 
  • Door de hoge concentratie magnesium is de walnoot een goede ‘anti-stress’ noot. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw van lichaamseiwit, botopbouw en van belang voor het goed functioneren van ons hart en onze spieren. Magnesium zorgt voor ontspanning, dat willen we natuurlijk allemaal 🙂
  • Binnen de groep noten bevatten walnoten een relatief hoge hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur en is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen.
  • Door walnoten te eten kan je beter in slaap komen. Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.
  • Het eten van walnoten zorgt voor een verlaagd cholesterol. Dat is belangrijk, want een hoog cholesterol zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten.

En zo kan je nog wel even doorgaan. Vanwege deze positieve effecten op je gezondheid staan alle ongezouten noten (dus ook de walnoot) in de Schijf van Vijf. Denk je nu die walnoot, wat een topper. Dat dachten wij ook. Wij hebben de walnoot daarom in een van onze notenmixen: de ‘Mixed Nuts’. Samen met amandelen, hazelnoten en cashewnoten vormt deze mix een gevarieerde gezonde snack.