‘Noteneters leven langer’

Het zal je vast niets verbazen dat wij hier op kantoor gek zijn op noten. We eten ze elke dag want noten zijn bij ons natuurlijk altijd op voorraad. Het is dan ook niet gek dat wij vrolijk werden van Amerikaanse onderzoekers die zeggen dat een handjevol noten de kans op allerlei vervelende ziektes verlaagt.

Verlaagd risico

Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van 30 jaar en er werkten in totaal ruim 76.000 vrouwen en 42.500 mannen mee. Eén keer in de 2 à 4 jaar gaven de gezonde proefpersonen aan hoeveel noten zij aten. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine.

De onderzoekers vonden een verband tussen het eten van boomnoten en een verlaagd risico om te overlijden aan de gevolgen van kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Een handjevol noten à 30 gram per dag is al voldoende om het risico met 29% te verminderen, zeggen de onderzoekers. Bij kanker is dat 11 procent ten opzichte van deelnemers die geen noten aten.

Gezond

Noten zitten bomvol gezonde vetten, antioxidanten, vitaminen, vezels en andere gunstige voedingsstoffen. De noten verlagen het cholesterol gehalte en houden je bloedvaten daarom gezond. De antioxidanten in noten kunnen helpen bij het beschermen tegen schadelijke cellen, zogeheten vrije radicalen.

Ook -zo bleek uit het onderzoek- hadden de deelnemers die veel noten aten vaak een gezonder voedingspatroon. Zij waren bovendien slanker en leniger dan de groepen die minder noten aten en waren minder snel geneigd om te roken. Wel dronken zij meer alcohol en maakten zij vaker gebruik van voedingssupplementen. De onderzoeksresultaten zijn door deze factoren gecorrigeerd.